Välineet luonnonkosmetiikan valmistamiseen

Välineet luonnonkosmetiikan valmistamiseen

Aloittaessani homman täysin nollasta, olin aivan ulalla mitä välineitä kannattaisi hankkia, enkä alkuinnostuksen kourissa välttynyt hutiostoksiltakaan. Siispä ajattelin listata hyödyllisiksi havaitsemani sekä vähemmällä käytölle jääneet […]

Aloittaessani homman täysin nollasta, olin aivan ulalla mitä välineitä kannattaisi hankkia, enkä alkuinnostuksen kourissa välttynyt hutiostoksiltakaan. Siispä ajattelin listata hyödyllisiksi havaitsemani sekä vähemmällä käytölle jääneet välineet luonnonkosmetiikan valmistamiseen kotona.

Meillä nämä välineet ovat ainoastaan kosmetiikanvalmistusta varten, eli dekantterilaseista ei juoda mehua tai lasitikuilla sekoitella drinkkejä. Näin tavarat pysyvät järjestyksessä, puhtaina ja valmiina kun niitä tarvitaan.

Tee- ja ruokalusikka sekä desimitta toimii mittavälineenä vedettömissä tuotteissa, esimerkiksi vatkattu vartalovoi onnistuu, vaikkei mittaus olisikaan täysin tarkka.

Hankin välineet Amazonista, Aroma Zonesta ja tavaratalon keittiöosastolta.

Tarkkuusvaaka (engl. Precision scale)
Jos panostat vain yhteen, niin olkoon se vaaka. Yksi hutiostoksistani oli umpisurkea vaaka, jonka piti punnita 0,1:n tarkkuudella, mutta käytännössä lukema saattoi pompata yhtäkkiä mihin tahansa 0,1 ja gramman välillä. Ikävämpi homma, jos tarkoitus oli punnita esimerkiksi säilöntäainetta tai tujua salisyylihappoa. Voi olla, että tästä syystä yksi tekemäni voide-erä kuivatti ihoa, sillä salisyylihapon määrä taisi olla 0,5:n gramman sijaan 1,5 grammaa!

Pettyneenä harkistin jo kalliin korusepän vaa’an tilaamista, mutta uskaltauduin vielä kokeilemaan Aroma Zonen vaakaa, joka oli saanut hyviä arvosteluja. Näinpä myös samanlaisen vaa’an formula botanican kurssivideolla! Näistä rohkaistuneena tilasin Aroma-Zonesta uuden vaa’an joka punnitsee 0,01:n tarkkuudella ja myös tekee sen mitä lupaa. Vaaka tunnistaa jopa kuiskaus kerrallaan lisätyn kevyen aineen, kuten pölymäisen ksantaanikumin tai yksittäisen pisaran.

Tarkka vaaka on mielstäni ehdoton, kun tehdään mitä tahansa säilöntäainetta vaativaa, eli käytännössä mitä vain missä on vettä missään muodossa. Pienien määrien valmistuksessa raaka-aineen määrä reseptissä voi olla esim. 0,2% ja 50 grammassa tuotetta se on 0,1 grammaa. Gramman kymmenesosilla on väliä esimerkikisi säilöntäainetta tai eteerisiä öljyjä lisätessä. Tarkkuus on siis tärkeää.

Dekantterilasit, (engl. Beaker glass)
Hankin viiden lasin setin ja tämä ostos on osoittautunut käytännölliseksi. Settiini kuuluu 500:n , 300:n, 200:n, 80:n- ja 40:n millilitran lasit. Nämä eivät ehkä ole välttämättömiä, esimerkiksi teräskulhot tai juomalasit ajaisi saman asian, mutta dekantterilaseilla saa ainakin mukavaa laboratoriotunnelmaa, jos ei muuta! Lisäksi nämä ei ole muussa käytössä, joten pysyvät puhtaana ja valmiina, eikä tarvitse kaivella tiskikoneesta likaisia laseja!

Maitovaahdotin
Emulsion valmistuksessa tehokas sekoitus on tärkeää, jotta tuote pysyy stabiilina eikä vesi ja öljy lähde erottumaan. Pieniä määriä kerralla valmistaessa maitovaahdotin on ihan toimiva ratkaisu, tosin joskus sekoitettava emulsio on niin paksua, ettei maitovaahdottimessa riitä tehot. Niissä tapauksissa olen turvautunut minivispilään. Isommissa määrissä voisi käyttää esim. sauvasekoitinta tai sähkövispilää.

Digitaalinen lämpömittari
Emulsion valmistuksessa vesi-ja ölyfaasin lämmitykseen digitaalinen lämpömittari on tarpeen. Lisäksi jotkin raaka-aineet ovat lämpösensitiivisiä, jolloin ne lisätään vasta riittävästi jäähtyneeseen seokseen.

Minivispilä
Joskus maitovaahdottimestani loppuu tehot voiteen ollessa liian paksua sille. Tällöin apuun rientää minivispilä, jolla saa sekoiteltua voiteen valmiiksi.

Nuolija
Tälle ei kai ole suomenkielessä mitään nätimpää sanaa kuin nuolija! Joka tapauksessa, pienellä silikoninuolijalla saa kaavittua viimeisenkin pisaran valmista tuotetta talteen. Nuolija on ehkä enemmän nice-to-have -kategoriaa, eli ilmankin pärjää.

Lasiset seloituspuikot
Turhake! Nämä ehkä sittenkin luovutan drinkkien sekoitteluun, sillä muuta käyttöä en ole niille keksinyt.

Featured Articles

T Read More

Uncategorized28/01/2021

Tervetuloa!

Olenkohan ainoa, jolle kirjainyhdistelmä DIY kosmetiikka – do-it-yourself – tuo mieleen lähinnä mummon konstit kahvinpurukuorinnoista, hunajanaamioista ja kurkkuviipaleista? Niissä ei ole mitään vikaa, päinvastoin, mutta […]

K Read More

Face28/02/2021

Kirkastava nerolivoide

Inspiraatio tähän huumaavantuoksuiseen kasvovoiteeseen tuli vanhasta suosikistani. Alun perin halusin formuloida oman versioni Sukin balancing lotionista, mutta ajan mittaan resepti on lähtenyt elämään omaa elämäänsä. […]

V Read More

The Basics23/11/2021

Välineet luonnonkosmetiikan valmistamiseen

Aloittaessani homman täysin nollasta, olin aivan ulalla mitä välineitä kannattaisi hankkia, enkä alkuinnostuksen kourissa välttynyt hutiostoksiltakaan. Siispä ajattelin listata hyödyllisiksi havaitsemani sekä vähemmällä käytölle jääneet […]

G Read More

The Basics20/03/2022

Good manufacturing practices

Good manufacturing practices, also known as the GMP, helps ensure that products are safe for their users. It also ensures that manufacturing processes are clean and hygienic, which is especially important when dealing with natural raw materials that can be more susceptible to contamination.